Wat?

“Educatief repertoire is het typisch handelen van inspirerende leerkrachten. Je kunt het zien als een gereedschapskist met verschillende educatieve gereedschappen. Al het gereedschap is voorzien van mooie onderwijsverhalen die persoonlijk vakmanschap zichtbaar maken. Je zoekt wat bij je past. De verhalen geven geen garantie op succes, maar vertellen hoe een leerkracht dit gereedschap ooit gebruikte. De uitdaging is antwoord krijgen op de vraag: hoe pas jij dit toe in jouw les?” 

Erik Vos – Bureau Educatief Ontwerpen

 

Een greep uit de gereedschapskist

Openen met een incident 

In het onderwijs is een goed begin het halve werk. Daarom hebben we verhalen verzameld over hoe leerkrachten hun cultuuronderwijs starten. Repertoire om kinderen aan het werk te flitsen, gretig te maken. Bijvoorbeeld hoe kinderen ’s morgens, als ze het lokaal in komen, ontdekken dat er woorden verdwenen zijn. Van het bord, uit boeken en nog veel meer…

Het gewone ongewoon maken

Dit is belangrijk ‘gereedschap’ binnen cultuuronderwijs: kinderen vragen stellen waardoor het gewone ongewoon wordt. Dat levert geweldige aanleidingen op voor kunstlessen. We hebben vele voorbeelden verzameld, genoeg om te laten zien dat er nog veel meer mogelijk is. Bijvoorbeeld de vraag “Hoe kun je deze rekensom dansen?” Of een ongebruikelijk voorstelrondje “Hoe stel jij je buurman voor?” voorafgaand aan een dramaworkshop.

Enzovoort…

Bron: E. Vos Educatief repertoire voor een onderzoekende houding in het basisonderwijs, Bureau Educatief Ontwerpen, 2015, Rotterdam

Het boek is te bestellen via de boekhandel (ISBN 978-90-809349-2-4) of direct bij Bureau Educatief Ontwerpen. Kosten: E 16,- exclusief verzendkosten. Stuur voor een bestelling een e-mail naar info@educatief-ontwerpen.nl.

omslagrepboekje